Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

0%

Stöd till oetablerade kvinnliga fotografer

Kreatör: fredriksdalsstudion@gmail.com Stockholms län, Sweden, Sweden Bildkonst / Skulptur / Utställning
Synopsis

Fotobranschen är idag extremt mansdominerad. Enligt statistiken tjänar kvinnliga fotografer 24% mindre än sina manliga kollegor. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade inom både kommersiellt och konstnärligt fotande: I år var första gången sen 1942 som en kvinna vann Årets bild (Sveriges största fototävling). För några månader sedan arrangerade Nikon, som är ett av de största kameramärkena i världen, konferenser världen över för att presentera sin nyaste kamera, talade gjorde nästa endast män och av de 32 globala "ambassadörer" som utsågs för att representera märket var alla män. Det här är bara två, men väldigt talande exempel, på hur ojämlik branschen är.


Vi är två kvinnliga fotografer som nyligen tagit oss igenom processen med att starta upp vår egen fotoverksamhet och fotostudio efter ha studerat i tre år. Vi jobbar nu både kommersiellt och konstnärligt som fotografer. Det har varit en lång och kostsam resa som få i vår situation vågar sig på. Många kvinnor som går fotoutbildning tvekar inför att satsa på en fotokarriär även fast de lagt ner tid och pengar på att utbilda sig. För att kunna börja jobba som fotograf behöver man tillgång till dyr utrustning och i de flest fall en studio eller ateljé att arbeta i. Det finns få fotostudios och de som finns är dyra. Att hitta en egen lokal i Stockholm och att skaffa utrustning till den är också väldigt dyrt samtidigt som möjligheten att låna pengar är låg eller icke existerande för helt nya fotografer.


Nu skulle vi vilja ge oetablerade kvinnliga fotografer möjligheter som vi inte hade. Ett stöd till att komma igång med sin verksamhet  genom att erbjuda dem en plats att arbeta på och en fullt utrustad studio till ett subventionerat pris i ett år efter de avslutat sin fotoutbildning eller precis startat sin fotoverksamhet. Vårt mål är att skapa en möjlighet för dem att skaffa sig erfarenhet, klienter och bygga upp sin portfolio i en trygg, rolig och kreativ miljö. Vi vill också att de ska kunna få vara i ett sammanhang där de kan få feedback på sitt arbete, utbyta erfarenheter och bolla ideér. På det här sättet hoppas vi på att kunna bidra till att fler kvinnor tar steget och vågar leva sin dröm och där med göra fotobranschen lite mer balanserad.



Läs projektspecifikationerna

Kommentarer